Historie

Van opslag tot meetingruimte

De Trechters rondleiding?

Bel vanaf 08 tot 1800 (ma-vr) 

030-7600510

Negentig jaar geschiedenis nieuw leven ingeblazen

Trechters bij Ruimte Utrecht: ooit een kade met groente- en fruitveilingen.

Ruim negentig jaar geleden was de kade in de Veilinghaven een bruisend knooppunt voor groenten- en fruitveilingen.
De haven bruiste van de bedrijvigheid, met boten die goederen via het Merwedekanaal vervoerden. Zandhoppers sloegen de vracht op van afgemeerde schepen en een grote kraan hield toezicht het landschap. Vandaag blaast Ruimte Utrecht deze historische erfenis nieuw leven in. 

De Trechters - Ruimte Utrecht

Transformatie van de zandtrechters

In 1995 bedacht de Initiatiefgroep Utrechts Historische Haven (IHHU) een visionair plan om de stadshaven te verjongen. Dit ambitieuze voorstel werd door de gemeente Utrecht omarmd en geïntegreerd in het stedenbouwkundig masterplan Dichterswijk West. Om de authentieke havensfeer nieuw leven in te blazen, omvatte het project de creatie van vijftien ligplaatsen speciaal ontworpen voor historische zeilschepen, de iconische platbodemschepen van weleer.

Een gekoesterde ambitie van de IHHU was om de originele zandhoppers en de eerbiedwaardige kraanvogel te behouden, wat de nostalgie van vervlogen tijden oproept. De tand des tijds had echter zijn tol geëist, waardoor restauratie niet meer mogelijk was. Daarom werd besloten om hun opvolgers te creëren, wat aanleiding gaf tot wat we nu liefkozend de 'Funnels' noemen. Deze opmerkelijke bouwwerken zijn minutieus vervaardigd door de gerenommeerde Bollegraaf uit Rotterdam, een vooraanstaande naam op het gebied van zandtrechterbouw. Tegenwoordig zijn de Trechters trots een eerbetoon aan de geschiedenis en een bewijs van onze inzet voor het behoud van het maritieme erfgoed van Utrecht.” 

Doordachte aanpassingen

Hoewel het ontwerp van de zandhoppers sinds eind jaren vijftig grotendeels ongewijzigd bleef, maakte de evolutie van hun doel een aantal essentiële updates noodzakelijk. Om ze om te vormen tot functionele vergaderruimtes, hebben we cruciale verbeteringen geïntroduceerd, zoals de toevoeging van vloeren, moderne sanitaire voorzieningen en Opmerkelijk genoeg bleek de kernstructuur van de zandtrechters veerkrachtig te zijn tegen de overgang, waardoor slechts kleine aanpassingen nodig waren.

De vakmensen van Bollegraaf, meesters in hun vak, vervaardigden vakkundig uitsparingen voor deuren, ramen en leidingdoorvoeringen. Verdere structurele aanpassingen waren onder meer de installatie van robuuste stalen balken, waardoor de montage van vloeren en trappenhuizen werd vergemakkelijkt.

Sinds 2007 fungeren de Funnels als veelzijdige ruimtes, open voor een scala aan activiteiten, waaronder vergaderingen, brainstormsessies, presentaties, trainingssessies en meer. Deze zorgvuldig overwogen aanpassingen hebben deze historische structuren nieuw leven ingeblazen en ervoor gezorgd dat ze blijven dienen als levendige knooppunten voor creativiteit en samenwerking. 

De Trechters - Ruimte Utrecht
De Trechters - Ruimte Utrecht

Efficiënt transport en installatie

De oorspronkelijk uit Rotterdam afkomstige Funnels werden op pontons naar Utrecht vervoerd en vakkundig met kranen opgebouwd. De voetafdruk van elke trechter op de kade bedraagt minder dan 5 vierkante meter, waardoor de openbare ruimte behouden blijft. Bouwbedrijf R. Cevat integreerde na installatie prefab componenten.

Het verzenden van de volledig gemonteerde trechters werd als onpraktisch beschouwd vanwege het veelvuldig kantelen tijdens transport. Voor het gebruik als vergaderruimte zijn enkele kleine uitzonderingen toegestaan, waarbij de veiligheid en het voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit voorop staan.